Szavazás

Mit tart ön a legfontosabbnak?
 
Kezdőlap arrow Motordiagnosztika
Motordiagnosztika Nyomtatás E-mail

 

 Image

Ahogyan egyre komplikáltabbak a motorvezérlő elektronikák, úgy egyre komplikáltabbak a hibakeresésükhöz használatos berendezések is.A mai, modern autóknál mondhatni a tervszerű karbantartás teszi ki az autószerelői munka javát, ha viszont üzemzavar lép fel, mondjuk erőtlen a motor, sokat fogyaszt, esetleg nem kapja meg a zöldkártyát, akkor számítógépes diagnosztika nélkül gyakorlatilag lehetetlen továbblépni. Sok esetben segít az autó számítóközpontja által tárolt hibakód kiolvasása, de gyakran ez önmagában nem vezet a hiba nyomára. Ilyen esetben kezdődik a szigorú koreográfia szerinti diagnosztika.

Első lépésként a kipufogógáz összetételét elemzik, ami már önmagában is sokat elmond a szakembernek, majd a motor mechanikus állapotának ellenőrzése következik a kompresszió és/vagy a résveszteség mérésével. Ezzel kizárhatóak a hengerek, a dugattyúk vagy a gyűrűk, illetve a szelepek hibái. Ezután számtalan módon, különböző eszközök használatával lehet továbblépni, de a lényeg ettől kezdve az elektronika és perifériáinak, érzékelőinek és jeladóinak, illetve mindezek együttműködésének analízise.

 Image

 Image

 Az egyik leghatékonyabb műszer, pontosabban tesztelő eljárás a párhuzamos ellenőrzés. Ez azt jelenti, hogy a motorvezérlő elektronika és a rákapcsolódó csatlakozó közé illesztik a tesztelő számítógép csatlakozóját, amely így az autó működése közben képes a több tucatnyi kábelen érkező és távozó jelek ellopására. Ezeket a jeleket azután ki lehet értékelni a megfelelő számítógépes programmal, de tetszés szerint külön-külön is mérhetők az elektromos paraméterek, akár például oszcilloszkóppal is. Ehhez azonban szükséges a megszámlálhatatlan típus és változat adatait tartalmazó program, és a típushoz illeszkedő csatlakozókábel is. Talán érthető, hogy a diagnosztika ezen a szinten nem olcsó tevékenység, hiszen mérnöki munkáról van szó, milliós nagyságrendű értéket képviselő eszközökkel!

 

A másik oldalról szemlélve a dolgot azonban nyilvánvalóan még mindig olcsóbb az ilyen profi hibakeresés, mint a felkészületlen műhelyekben a sötétben tapogatódzó javítási kísérletek sorozata. Ezek óradíja lehet ugyan kedvezőbb, de a munka garantáltan hosszabb időt vesz igénybe, kisebb az esély a valódi hiba megtalálására, és alaposan megterheli a pénztárcát az adott esetben szükségtelenül kicserélt alkatrészek ára is.

    Forrás: www.injektor.hu
 Image

Image

 
© 2020 Hazai Imre, autószerviz, Solymár, Pilisvörösvár, autószerelő, motordiagnosztika, diagnosztika, váltózár szerelés, Bearlock, alvázvédelem, alváz védelem, üregvédelem
Design by Jove